László Ferenc

László Ferenc

Nagykőrösi tanár az „iskola-tv” adásában

2024. január 10. - László Ferenc.hu

Az alábbi írás a Nagykőrösi Híradó 1964. január 17-i számában jelent meg:

Nagy érdeklődéssel olvastuk a Képes Újság legutóbbi számában Kelemen Endre: Iskola a képernyőn című riportját. A riportot az teszi részünkre érdekessé, érdekeltté, mert szereplője, mondhatjuk úgy is: hőse – nagykőrösi. A cikk lényege mellett – hogy tudniillik az iskolareform végrehajtása során környezetismeret elnevezésű tantárgyat vezetnek be, ennek keretében többek között a fizika tantárgy sugárzására is sor kerül a televízióban – nem közömbös, hogy az iskola-tv első adásának tanára Páhán István, az Arany János gimnázium fizikaitanára lesz. (A cikkel közölt illusztratív kép Páhán tanárt mutatja be magyarázat közben a próbafelvételen.)

pahan2.jpgKépes Újság, 1964. január 11-i száma

- „Óráinkat” kiváló gyakorló pedagógusok tartják, akiket előzőleg levizsgáztattunk „televízióból” – írja a lap.
A cikk elolvasása után felkerestük Páhán Istvánt. Rendkívül érdekelt, vajon hogy vizsgázik egy tanár az idézőjelbe tett „tantárgy”-ból.
- Az iskola-tv ma már nem új – mondta. – Külföldön ennek fejlettebb formáját ismerjük. Japán például az óvodáskortól az egyetemig sugároz oktatóműsort.
A magyar televízió februárban kísérleti adássorozatot indít.
- Ami az én szereplésemet illeti, az általános gimnáziumok levelező, esti tagozatának második osztálya részére tartok majd televízióadásokat. Tizennyolc fizikaóra lesz a televízióban. Ezt a 18 órát négy fizikatanár adja le s ezek egyike én vagyok. Nekem kétszer háromórás sorozatom lesz. Az első sorozat februárban kerül tv-műsorra, éspedig 5-én, 12-én és 19-én, mindig szerdai napokon, amiket a rákövetkező vasárnap délelőtti műsorokban megismételnek.
- Engedd meg így kérdeznem: hogy fedeztek fel, hogy esett rád a tv választása?
- Fontos ez? Hát ha kívánod?! A tv javaslatot kért az Országos Pedagógiai Intézettől. Az említett intézet 26 fizikaszakost küldött be arra a bizonyos „tv-vizsgára”. Megfeleltem. Saját választotta témámmal, saját szemléltető eszközeimmel tanulmányom, előadásmódszerem megfelelt a követelményeknek. Hát így valahogy. Első, február ötödiki előadásom tárgya Newton II. törvényének ismertetése lesz. Meg kell említenem, hogy ehhez a szemléltető eszközöket is nekem kellett elkészíteni, ami nem kis munka volt s ez egyben bizonyos mértékű újítás is…
- Várjuk február ötödikét. Országos szereplésedre kíváncsiak a kőrösiek is. Te mit vársz ettől az új pedagógiai mozgalomtól?
- Aki tanulni akar és aki nem szórakozásszerűen nézi majd ezeket a tv-adásokat, hanem el tud mélyülni azok mondanivalóiban, az komoly segítséget kap. Másrészt óriási előnye lesz az „iskola-tv”-nek, hogy a tantermi fizikaórák szemléltető méreteit, lehetőségeit messze túlszárnyalja. A legjobban felszerelt fizikaszertárak sem tudnak mindent bemutatni, amit az „iskola-tv” filmek beiktatásával kapcsolhat az előadás menetébe. A felszerelésben szegény iskolák számára egy csapásra megoldja a problémákat, nagyon megkönnyíti majd a fizika tanítását. Bízom a sikerben…
Páhán tanár úr nagy fontosságú vállalkozásához kívánunk sok sikert, jó adást, az esti tagozat második osztályának pedig jó tanulást, zavartalan vételt.

-el

pahan3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://laszloferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr3518300051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása