László Ferenc

László Ferenc

Gundel Károly nagykőrösi uborkamagot küldött New Yorkba

2024. február 11. - László Ferenc.hu

Franklin D. Roosevelt elnök 1939. április 30-án nyitotta meg a New York-i világkiállítást.

A Life szerint a New York Queens városrészében, a Flushing Meadows parkban rendezett expo sok szempontból egyedülálló volt, nem utolsósorban abban, hogy témája és célja szempontjából egyaránt eltért a korábbi kiállításoktól (Párizs, London, Chicago, St. Louis). Azok nagyrészt a technológiai innovációt, a tudomány és az orvostudomány fejlődését ünnepelték; a New York-i ezzel szemben a „holnap világa” vízióinak megismertetését helyezte előtérbe.

Az eseményen részt vett Magyarország is, az ezzel kapcsolatos feladatokat egy külön kormánybizottság fogta össze. Itt fogalmazódott meg egy, Az Est című újság szerint „érdekes terv”, miszerint magyar vendéglőt nyitnak a helyszínen, amelynek megszervezésével Gundel Károly „magyar konyhaművészt” bízták meg.

uborka.jpg

Fotó: hungaricana.hu

Részlet Az Est című újság 1938. augusztus 3-i számában megjelent cikkből: 

"Gundel Károly vezetésével magyar vendéglő nyílik a newyorki világkiállításon

Szakácsokat, cigány-bandát, mű-bográcsokat, szegedi paprikamagot, nagykőrösi uborkamagot és csemege kukoricamagot visznek ki Amerikába

Érdekes terv került tegnap a megvalósulás stádiumába: a kereskedelmi minisztériumban működő magyar kormánybiztosság, amely a newyorki világkiállítás magyar részét rendezi, elhatározta, hogy az 1939 áprilistól októberig tartó newyorki világkiállításon a párizsi világkiállításhoz hasonlóan egy magyar vendéglőt nyit, amelynek megszervezésével Gundel Károlyt, a magyar konyhaművészt bízzák meg.

A nagyszabású terv nagy meglepetést, de örömet is keltett szakmai körökben, mivel eddig még nem volt példa arra, hogy a magyar konyhaművészetet egy másik kontinensen ilyen reprezentációs formában bemutatták volna. A magyar szakácsművészek és cukrászok a világ gourmandjai előtt már régen ismeretesek, hiszen a magyar konyha, a magyaros ételek és a magyar világhíre nem mai keletű. Legutóbb a berlini kézműipari kiállításon arattak dicsőséget a magyar szakácsok. A párizsi kiállítás magyar vendéglőjének és a berlini kézművesipari kiállítás magyar éttermének sikere alapján határozta el a newyorki világkiállítás magyar kormánybiztossága, hogy helyet biztosít a magyar pavilonban a magyar vendéglősiparnak és szakácsművészetnek is.

Beszéltünk Gundel Károllyal, a magyar szakácsművészetnek és vendéglősiparnak kiváló képviselőjével, a newyorki magyar vendéglő megszervezőjével, aki az érdekes tervről a következőket mondotta:

- A világkiállításon felállítandó magyar vendéglő terve – mondotta – már régebben merült fel. Most öltött azonban csak komolyabb formát, nagyjából már megállapítottuk azokat a kereteket, amelyen belül a magyar szakácsművészet Amerikának és Newyorkba sereglő többmillió idegennek bemutatjuk. Most folynak az előzetes tárgyalások, hogy mit csinálunk és hogyan csináljuk meg a vendéglőt.

- Elgondolásom az, hogy a lehetőség szerint magyar árukkal, exportcikkekkel megyek Newyorkba, ahol elsősorban is Magyarországnak, a magyar idegenforgalomnak és a nagy multra visszatekintő magyar szakácsművészetnek csinálok propagandát. A fiam a közeljövőben már ki is utazik Amerikába, hogy megszervezze az egész expedíciót. Elsősorban is magával visz szegedi paprikamagot, nagykőrösi uborkamagot és a legjobb minőségű magyar csemegekukorica-magot. E magokat kint elültetjük, hogy jövőre, mikor a vendéglő megnyílik, már magyar paprikából készíthessek bográcsgulyást, magyar uborkából csinálhassak kovászos uborkát és uborkasalátát és magyar csemegekukoricát tudjak felszolgálni a világkiállítás vendégeinek…"

gundel_vilagkiallitas.jpg

Gundel Károly étterme nagy sikert aratott a tengerentúlon. A The New York Times így fogalmazott: "A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus".

A bejegyzés trackback címe:

https://laszloferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr6918323689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása