László Ferenc

László Ferenc

Lövések, üldözés - fogolyszökés a nagykőrösi vasútállomáson

2022. december 04. - László Ferenc.hu

Ma már nagyon nehéz elképzelni, hogy annak idején egy fogvatartott személy szállítása nem a most alaposan leszabályozott módon történt, hanem kimerült abban, hogy a fegyőr tömegközlekedési eszközön átkísérte a rabot az egyik településről a másikra. Természetesen voltak, akik visszaéltek ezzel a helyzettel és a lazaságot kihasználva próbáltak megpattanni az igazságszolgáltatás elől. Egy ilyen eset történt 1959. május 27-én Nagykőrösön.

vasutallomas.jpg

Fotó: vasutallomasok.hu

A helyi járásbíróságon lezajlott tárgyalás után akart visszavinni egy vádlottat a ceglédi fogdába az őt kísérő fegyőr, ám amíg a hivatalos közeg a jegyvásárlással bíbelődött, addig a kísért személy elfutott, egyenesen a vasútállomás mögötti nádasba vetette magát.

A fegyőr először riasztólövést adott le, majd célzottan lőtt a menekülő után, akit ez nem nagyon hatott meg, iszkolt tovább. Pechjére, a lövésekre felfigyelt Lévai Imre postás, aki kerékpárjával a szökevény után indult, majd rövid üldözés után elé vágva feltartóztatta.

A bátor postás tette nem maradt viszonzatlanul, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviselői személyesen jöttek Nagykőrösre köszönetet mondani a rátermett kézbesítőnek,  akit 500 forint pénzjutalomban is részesítettek.

A történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy a fenti sztori nem történt volna meg, ha a városvezetés és a szakma jeles képviselői nem tesznek meg mindent azért, hogy a Nagykőrösi Járásbíróság az eset előtt néhány hónappal ismét megnyithassa kapuját.

Ugyanis egy politikai döntés folytán 1950 végén megszüntették Nagykőrösön a járásbíróságot, a közjegyzői irodát és a földhivatal elődjét, a telekkönyvi hatóságot. Nagyon sok kellemetlenséget okozott ez az embereknek, hiszen minden apró-cseprő 10 perces dologért át kellett menni Ceglédre, ami még most is terhet jelentene, az akkori közlekedési viszonyok közepette meg pláne az volt. És nem csak az ügyfeleknek, hanem a korábban itt dolgozó három bírónak, két fogalmazónak és a telekkönyvi hivatal vezetőjének is ingáznia kellett.

A helyi jogászszakma, élükön dr. Feldmájer Györggyel, minden követ megmozgatott a járásbíróság visszahozásáért, amiben partner volt a tanács és a párt is. A több éves vajúdást követően 1959. január 23-án ismét megkezdte működését a bíróság, a hivatalos átadáson megjelent az akkori igazságügyi miniszter, Nezvál Ferenc is.

A bejegyzés trackback címe:

https://laszloferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr6617994632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása